κρασιά

"Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου" όπως είναι γνωστό και αυτο το ξέρουμε πάρα πολύ καλά στη Bio Fruit Οπωροπαντοπωλείον. Γι΄ αυτό και εμείς φέρνουμε στο τραπέζι σας εξαιρετικά κρασιά από σπουδαίες τοπικές ποικιλίες με πολύπλοκα αρώματα που έχουν σα σκοπό να τέρψουν τον ουρανίσκο σας. Τα κρασία που έχουμε στη Bio Fruit Οπωροπαντοπωλείον μπορούν να συνοδέψουν ότι τύπο γεύματος και αν έχετε όπως θαλασσινά, κρέας, πουλερικά, φρούτα και πολλά άλλα εδέσματα. Πέρα από τα κλασσικά κρασιά η Bio Fruit Οπωροπαντοπωλείον διαθέτει και βιολογικά.

Τι είναι ο «βιολογικός οίνος»; Ποιά η διαφορά του από το κρασί παραγόμενο από αμπέλια βιολογικής γεωργίας;
Αρχικά, βιολογικός οίνος σημαίνει το κρασί το οποίο παράγεται από τη ζύμωση των σταφυλιών ή του χυμού τους (μούστος), σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, μέσα σε ξύλινα βαρέλια ως επί το πλείστον ή σε δεξαμενές (παλαίωση του κρασιού). Καθορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, τις οινολογικές τεχνικές και τις ουσίες που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιολογικού οίνου.
Με τον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αριθ. 203/2012, ο οποίος τροποποιεί τον προϋπάρχοντα κανονισμό αριθ. 889/2008 επιτρέπεται στους αμπελουργούς να χρησιμοποιούν τον όρο «βιολογικός οίνος» στις ετικέτες των προϊόντων τους. Βέβαια, ο νέος κανονισμός 203/2012 εφαρμόζεται από το έτος συγκομιδής 2012! Όσον αφορά παλαιότερων ετών κρασιά, παραγόμενα όμως από αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας θα πρέπει να διευκρινιστεί κατά το πόσο ακολουθούν την κείμενη νομοθεσία για την παραγωγή βιολογικού οίνου έπειτα από έλεγχο των φορέων πιστοποίησης.
Η ετικέτα πρέπει επίσης να φέρει το βιολογικό λογότυπο της ΕΕ και τον κωδικό του οργανισμού πιστοποίησης και να τηρεί τους λοιπούς κανόνες επισήμανσης των οίνων, όπως να αναφέρονται ρητά όλα τα συστατικά του προϊόντος στη συσκευασία και τουλάχιστον να αποτελείται από 95% κατά βάρος από συστατικά γεωργικής προέλευσης πάντα σε συμφωνία με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.
Η επεξεργασία του βιολογικού οίνου απαιτεί τη χρήση ορισμένων προϊόντων και ουσιών ως πρόσθετων τροφίμων ή βοηθητικών μέσων επεξεργασίας, βάσει σαφώς καθορισμένων προϋποθέσεων. Για τον σκοπό αυτό και βάσει συστάσεων της μελέτης η οποία πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο Ένωσης και με τίτλο "Βιολογική αμπελοκαλλιέργεια και οινοποιία: ανάπτυξη τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον και τον καταναλωτή για τη βελτίωση της ποιότητας του βιολογικού οίνου και νομοθετικό πλαίσιο με επιστημονική βάση" (γνωστή επίσης και ως "ORWINE"), πρέπει να επιτρέπεται η χρήση αυτών των προϊόντων και ουσιών, σύμφωνα με το άρθρο 21 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007.

Εμφανίσεις: 1813 Εκτύπωση

Designed by Stathis Ioannidis

(C) 2013-2014 Bio Fruit Οπωροπαντοπωλείον All Rights Reserved